MEDNARODNA KONFERENCA “RELIGIJA IN DRUŽBENI PROCESI V JUGOVZHODNI EVROPI”

You are currently viewing MEDNARODNA KONFERENCA “RELIGIJA IN DRUŽBENI PROCESI V JUGOVZHODNI EVROPI”

V organizaciji Inštituta za Evropske študije (IES) iz Beograda, Pravne fakultete za gospodarstvo in pravosodje iz Novega Sada (Pravni fakultet za privredu i pravosuđe u Novom Sadu) ter Evropskega raziskovalnega unštituta za strateške študije (ERISS) iz Ljubljane, bo v Rektoratu Univerze v Beogradu, dne 3. In 4. Junija, 2022, organizirana mednarodna konferenca pod naslovom “RELIGIJA IN DRUŽBENI PROCESI V JUGOVZHODNI EVROPI”. Ugledni strokovnjaki iz različnih področij kot so religija, pravo, politične vede, sociologija, zgodovina, filozofija.. iz držav jugovzhodne Evrope in širše, bodo predstavili svoje videnje aktualne politične situacije in procesov v Jugovzhodni Evropi z vidika verske problematike in družbenih gibanj, kot tudi pravnega položaja cerkva in verskih skupnosti v JV Evropi.

Konferenca je zgrajena iz treh tematskih sklopov – (1) religija, družba in toleranca, (2) religija in politika in (3) pravni položaj religije v JV Evropi. Na koncu vsakega dela bo sledila kratka debata, kjer bodo analizirana in komentirana predstavljena predavanja.

Poleg govorcev bodo konferenci prisostvovali tudi predstavniki cerkva in verskih skupnosti, diplomatski predstavniki držav JV Evrope v Beogradu, mladi raziskovalci iz predmetnih področij in druge osebnosti iz akademskega, kulturnega in političnega življenja.