Konferenca “Religija i družbeni procesi v Jugovzhodni Evropi”

You are currently viewing Konferenca “Religija i družbeni procesi v Jugovzhodni Evropi”

V svečani dvorani rektorata Univerze v Beogradu, je 3. in 4. junija potekala prva mednarodna konferenca z naslovom: “Religija i družbeni procesi v Jugovzhodni Evropi“, ki so jo organizirali Pravna fakulteta za ekonomijo in pravosodje, Inštitut za evropske študije IES. iz Beograda in Evropski inštitut za strateške študije ERISS iz Ljubljane.

Konference se je udeležilo več kot 20 avtorjev iz 9 držav: Malte, Turčije, ZDA, Romunije, Slovenije, Nemčije, Severne Makedonije, Hrvaške in Srbije, ki so svoja dela predstavili v treh tematskih panelih:

  1. »RELIGIJA, DRUŽBA IN STRPNOST« , moderator prvega panela je bil prof. dr Milan Počuča, prodekan za znanost, kakovost in razvoj na Pravni fakulteti za gospodarstvo in pravosodje Univerze Ekonomske akademije v Novem Sadu, Srbija.
  2. »RELIGIJA IN POLITIKA«, moderator drugega panela je bil prof. dr. Bogdan Vukosavljević, direktor Evropskega raziskovalnega inštituta za strateške študije – ERISS, Slovenija.
  3. »PRAVNI POLOŽAJ RELIGIJE V JUGOVZHODNI EVROPI« moderator tretjega panela je bil prof. dr Metodi Hadži-Janev, Severna Makedonija.

Prisotne je v imenu organizatorjev pozdravil dr. Milan Počuča, prodekan za znanost, kakovost in razvoj Pravne fakultete za gospodarstvo in pravosodje, kar je storil tudi dr. Miša Đurković, direktor Instituta za evropske študije Beograd. in prof. Bogdan Vukosavljević, izvršni direktor Evropskega raziskovalnega inštituta za strateške študije  ERISS, iz Ljubljane. V imenu rektorja Univerze v Beogradu prof. dr. Vladana Đokića je udeležence  nagovoril docent dr Vladimir Mikić, tajnik Univerze v Beogradu. Konferenco je z uvodni nagovorom odprl prof. dr Darko Tanasković.

Konference so se udeležili tudi njihove ekscelence veleposlaniki Madžarske, Romunije, Malte, Maroka, vodja delegacije OZN v Srbiji, odposlanec Njegove Svetosti srbskega patriarha g. Porfirija ter številni predstavniki Cerkva in verskih skupnosti v Republiki Srbiji.

Konferenca je potekala dvojezično v angleškem in srbskem jeziku s simultanim prevodom. Del udeležencev je prisotne nagovoril v živo preko aplikacije Zoom.

Odprla se je cela vrsta aktualnih vprašanj in tem, povezanih z vlogo vere v družbenih procesih. Vsi trije paneli so bili zelo dinamični, polemika pa je potekala na izjemni znanstveni in intelektualni ravni.

Konferenca se je zaključila s sprejetjem sklepov, ki bodo objavljeni skupaj z zbornikom konference, in predlogom predavateljev , da se konferenca organizira vsako leto.